Retezat, o primbarica prin soare si gheata

Publicat pe Actualizat pe

Retezat, Poiana Pelegii – Lacul Bucura – Vf. Peleaga si Papusa

     Data: 23-25.07.2010
     Locatia: M-tii Retezat
     Scopul: tracking
     Echipa: Christine si eu
         Daca tura de weekendul trecut mi-a reaprins gustul si cheful de ture la munte in liniste cu rucsac mare in spate, cort si ceai la primus; unde puteam sa mergem decat intr-un alt masiv emblema a Romaniei, adica Retezat.
         Puteam pleca doar de vineri dupa-masa asa ca iau harta si incerc sa incropesc un traseu cat mai dragut in care sa vedem cat mai multe obiective. Dupa o scurta consultare cu bunul prieten Alex (Hoinarii) ma decid. Mergem cu masina pana in Poiana Pelegii (235 km de la Medias) si de acolo urcam in Lacul Bucura cel mai mare lac glaciar ca si suprafata din Romania la altitudinea de 2040 m. Accesul in masiv este super rapid si facil in acest mod si vi-l recomand. BucuraPe la ora 17:00 intram in parcul National Retezat pe la lacul Gura Apei. Aici am platit taxa de intrare in parc 5 lei/persoana si 7 lei de masina. Drumul forestier este bunicel si asa ca pe la ora 18:00 incepem urcarea spre lacul Bucura unde ajungem lejer in 2 ore.
          Cautam un loc de cort ferit de vant si pe cat posibil mai inalt in caz de ploaie. Lume destul de multa dar foarte civilizata. Atmosfera e tare placuta. Ne intampina si un salvamontist (Piratul) care printre 2 intrebari si 6 glume ne invita sa ne inregistram in catastiful refugiului. Afara e un aer placut si curat iar luna aproape plina parca nu ne lasa sa inchidem cortul sa ne punem la somn.
          Dimineata un soare puternic pe un cer super senin ne trezeste. Ce vreme! O da! Mancam, ne dam cu crema de soare si plecam in traseu pe la ora 10:00. Planul era sa urcam Peleaga-Papusa-Portile Inchise-M-tele Mare-Lacul Gales-Trei Lacuri-Caldara Pietrele-Lacul Bucura. Traseul asta l-am facut prima data cand am fost in Retezat cu colegii in clasa a 11-a, adica acuma curand… de vreo 9 ani :((. O Nuuuu!!!! Ce trece timul!
          Urcam incet si facem poze, ne bucuram de peisaj; avem grija de picioare caci poteca bolovanoasa ne face sa „dansam”. Imi aduc aminte tare cu placere de concursul Carpathian din Retezat… cand urcam pe aici deja fiind in zorii celei de a doua zile de mers.
          PeleagaVarful Peleaga 2509 m! Facem poze, mancam ceva, ma prind amintirile si trebuie sa sun niste prieteni dragi cu care am fost pe aici. Plecam mai departe. Suntem singurii care urcam pe Varful Papusa. Pana pe Papusa am facut 3 ore. Coboram sa mergem spre Portile Inchise dar incepe ploaia. Se aduna nori negrii asa ca nu are rost sa mergem mai departe. Resemnati o luam cale intoarsa. De aici incepe distractia. Incepe a ploua tot mai tare si incepe si gheata. De zecile de tunete fulgere nu mai pomenesc. :D. Dadea cu gheata de s-a albit de jos. Masajul oferit de bilutele de gheata a fost unul nu placut. Urcam sustinut sa trecem de Varful Peleaga pentru a iesi din zona expusa traznetelor. Cand suntem in caldarea de deasupra lacului Bucura iasa soarele asa ca ne uscam rapid. Pe aici poteca e inundata si devenim din nou acrobati sarind ca mingile de pe un bolovan pe altul! Ajungem la cort… mancam rapid caci incepe iar sa ploua. Si a tot plouat toata dupa-masa si noaptea de ne-am saturat. Dimineata pe la 8:30 parca ploaia a mai stat. Asa ca hotarm sa strangem si sa coboram. Zis si facut! Pe la ora 11 eram la masina in Poiana Pelegii.
         In Retezat trebuie sa mergeti caci e ceva deosebit. Sper sa revin aici si iarna la un schi de tura!
         Numai ture adevarate va doresc! Retezat
     

4 gânduri despre „Retezat, o primbarica prin soare si gheata

    Feri a spus:
    02/08/2010 la 06:50

    Fain, fain !! Mi-ai facut si mie dor de creste…o mica sugestie…pune mai multe poze 😉

      Caba Dan a răspuns:
      02/08/2010 la 06:55

      O sa incerc sa tin cont de cererea ta maestre!

    Alexandra a spus:
    04/08/2010 la 10:28

    Salut, vrem sa mergem si noi in Retezat si sa campam in Poiana Pelegii. Crezi ca pot ajunge pana acolo cu masina – o Skoda Fabia cu garda la sol destul de joasa 😦 ??
    Cum e drumul pana in Poiana? Sa ma incumet sa urc sau mai bine o las undeva mai jos?
    Mersi in avans de raspuns. 🙂

      Caba Dan a răspuns:
      04/08/2010 la 13:45

      Accesul de face cu masina pe drumul Hateg – Rau de Mori – lacul Gura Apei – Poiana pelegii (ti indicatorul de Rotunda). Drumul este destul de bun… daca mergi cu grija eu spun ca merge mers. Erau si Dacii si Fiant Punto in poiana Pelegii deci este ok. Drumul mai rau este in partea dinspre lacul Gura Apei. Succes!

Lasă un comentariu