Vizitand Biertanul si Richisul biserici vechi, pline de simbolism

Publicat pe Actualizat pe

Vizitand Biertanul si Richisul biserici vechi, pline de simbolism

     Data: 2012.07.12
     Locatia: Biertan si Richis, Jud. Sibiu
     Scopul: vizitarea bisericilor fortificate din zona
     Trupa: Alina Antonia, Lili si Caba
    Cum ardelenul face orice ca oaspetele sa fie fericit si valorile locale puse in valoare, joi am dat o fuga cu Alina si Lili prin satele invecinate. Biertan si Richis sunt niste bijuterii arhitectonice.
Scara acoperita de la Biertan
     
Curtea fortificatiei Biertan
    
Intrarea in biserica Biertan
      Biertanul face parte din anul 1993 in patrimoniul UNESCO, constructia bisericii a inceput in anul 1490 in stil gotic tarziu, si adaposteste cel mai mare altar din tara, datand din anul 1513.
Steag de breasla si orga impresionanta
     
Altarul in stil baroc
Un tablou de mari dimensiuni, care dupa cate stiu eu a fost zidit pentru multa vreme in spatele altarului
Usa sacristei
      Usa sacristei (incapere de pastrare a obiectelor de cult valoroase) este renumita pentru incuietoarea ei cu 19 incuietori dar si pentru ornamentele decorative deosebite.
        Dupa cum puteti vedea in  poza de mai sus pe piciorul pocalului apare un cerc cu o svastica mai speciala care seamana cu simbolul hindus Manji, reprezentând legătura universului cu pământul şi a binelui cu răul , toate aflate într-un echilibru dinamic, dat de terminaţiile crucii solare.
      –––––
     Am cautat mai multe detalii spre svastica  si cred ca merita citite randurile care urmeaza: „Svastica este cel mai sfânt simbol non-silabic în Hinduism. Svastica este de fapt o cruce ale cărei braţe sunt îndoite la 90 de grade. De la mozaicurile romane, la vasele Greciei Antice, la templele hinduse, picturile budiste, cultura nativilor Nord Americani, svastica este vazuta ca un simbol religios. Cu mult inainte de popularitatea de care s-a bucurat dupa razboi, zvastica a fost simbolul intelepciunii si iertarii. Cu o istorie de 3000 de ani, simbolul zvasticii isi are originea in India antica si in culturile vestice antice. Ea reprezinta miscarea continua – o miscare precum cea a unei mori de vant sau de apa. Se invarte continuu in sensul acelor de ceasornic si in sens contrar acelor de ceasornic. Cand se intoarce in sensul acelor de ceasornic reprezinta energia universului, puterea si inteligenta; cand se intoarce invers, reprezinta iertarea. De asemenea mai simbolizeaza armonia universala si echilibrul contrastelor. Cuvantul „svastica” este de origine sanscrita si inseamna „semnul care se auto-defineste”. Altfel spus, este semnul realizarii de sine si semnul unei persoane iluminate, cunoscuta dealtfel si sub denumirea de Buddha si astfel, acesta, reprezentat in operele de arta poarta deseori acest semn pe piept sau in palma. In general, se crede ca acest cuvant este un amalgam al cuvintelor „su” si „asati”. „Su” inseamna „bine” si „asati” inseamna „a exista”.
     Pe teritoriul Romaniei, cele mai vechi semne ale svasticii au fost găsite în Transilvania, la Bod (Brenndorf), lângă Brasov, la Turda, dar și în alte localități, datând din epoca pietrei. De la arieni svastica a trecut în cultul creștin, și este forma primitivă a crucii. Astăzi svastica este un simbol blamat și interzis, fiind un simbol indubitabil al identității naziste.
      –––––
      Simbolismul m-a fermecat de multa vreme si daca aveti ceva referinte de carti, documentare, site-uri legate de simbolism, simbolism-medieval, masonerie, religie va rog sa mi le comunicati 😉
Duhul Sfant inconjurat de simboluri
     
Turnul cripta de la Biertan
     
Vom mai reveni…
     Vizita noastra s-a terminat printr-o incursiune la biserica de la Richis, care este deosebita atat prin valoarea istorica si arhitecturala dar farmecul dat acestui loc de d-nul Schaas (telefon 0269258429), un ghid de exceptie a carui si poveste te farmeca si te transpune intr-o alta lume.
Biserica de la Richis
Biserica de la Richis are sculptat in piatra un brau cu motive vegetale intre care sunt ascunse personaje mai mult sau mai putin umane. Acest tip de ornamente provine dintr-un cult al tarilor nordice, gotice, a Omului Verde care ne vegheaza si care incerca sa ne reaminteasca prin frumzele verzi care il impodobesc caci comuniunea si respectul  omului cu natura este permanenta si nu trebuie neglijata si uitata.
Fata umana inconjurata de motive vegetale
Se presupune a fi faza lui Isus dupa barba de rabin
     Valorile sunt in preajma noastra, trebuei doar sa deschidem ochii sa le vedem, sa ne bucuram de ele si daca se poate sa le punem intr-o lumina favorabila.
Eu si d-nul Schaas ghidul bisericii din Richis
Apus inflacarat

4 gânduri despre „Vizitand Biertanul si Richisul biserici vechi, pline de simbolism

  Catalina a spus:
  26/07/2012 la 13:53

  Ce tare este prima poza, in rest mi-ai trezit interesul pentru a vizita si eu Biertanul

  […] 07.07.2012 – O sarbatoare sportiva de exceptie – Maraton Apuseni 2012 – 12.07.2012 – Vizitand Biertanul si Richisul biserici vechi, pline de simbolism – 14-15.07.2012 – Triathlonul Sfanta Ana 2012 – 20-22.07.2012 – Locul 3 la Maraton […]

  erica a spus:
  20/10/2013 la 11:14

  foarte frumos si interesant-istoria noastra e intr-adevar deosebita

   Caba Dan a răspuns:
   22/10/2013 la 07:34

   Avem o istorie frumoasa care merita descoperita!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s